måndag 8 mars 2010

Dolme!

Jaha, gott folk. Jag kikade ju på Herr Morberg igår som lagade kåldolmar och det såg ju så rackarns gott ut så jag tänkte inte vara sämre, men det är jag tydligen. Nu har ju han jobbat på Café Opera och det har inte jag så allt är väl precis som det ska vara. Jag har aldrig lagat kåldolmar förut heller.

Learning by doing är hur som helst den absolut bästa inlärningsformen som finns. Jag har ikväll nämligen lärt mig följande.

1. Det krävs en fan till kastrull för att rymma ett vitkålshuvud. Äger ingen sådan.

2. Var noga med att få bort hela roten ur nämnda huvud, det underlättar betydligt när man ska få loss bladen.

3. Nej, kålen kan inte koka för länge, oavsett vad Herr Morberg säger, däremot kan den koka åt helvete för kort tid. Quod erat demonstrandum =)

4. Försök inte trycka i för mycket färs i varje dolme, det sipprar bara ut på sidorna.

5. Börja vid roten (nu börjar det bli lite smått pinsamt här) där bladet är...styvast och försök vika de mjukare partierna runt (?!)

6. Tro inte att dolmen du grejar med ska bli lika stor och fin som på (reklam)film, dom är liksom i en helt annan division. Host.

7. Jag hoppade över det där med att fräsa på dom i stekpannan först. Det gör jag inte nästa gång.


Vi stannar där tror jag. Nu blev det faktiskt inte så illa ändå, det kunde naturligtvis ha blivit mycket bättre men även mycket sämre. Det gick alldeles utmärkt att äta och så fort jag införskaffat en större kastrull så ska vi nog göra ett nytt försök.

Nedan följer bilder på dolmar i olika stadier.Här har vi då råvaran, kan man säga.Lite ojämn värme i ugnen? Skäms lite över pulvermoset men jag glömde köpa potatis.


Nu återstår bara att se vad krispig vitkål och magsyra kan ställa till med...

2 kommentarer:

  1. Men du! Det där såg rackarns smarrigt ut...ja, förutom pulvermoset!! Man kanske skulle ge sig på ett försök. Nu vet jag ju hur man inte ska göra menar jag. Men det såg riktigt bra ut tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Ha det är fler som har lite att göra å måste visa sina morbergska kunskaper;)Erkänn att det är rätt roligt när man väl börjar? Okej kastrullen fixar jag, men sen verkar det bli svårt.

    SvaraRadera