tisdag 2 oktober 2012

Veckans gärningsmannaprofil

Jag har nog rört vid det här ämnet förut nån gång, men jag känner att jag måste skriva av mig lite, detta beroende på nyligen timade händelser. Närmare bestämt nu i eftermiddags. Jag tänkte beskriva det typiska objekt på vilket jag retar mig nånting oerhört. Vi pratar här om damer, 65+ i livsmedelsbutiker.

Vi kallar henne Agda.

Vi tar det från början.

TIDPUNKT

Agda besöker alltid den lokala affären endera mellan 12-13 eller runt 17 på vardagar, dvs endera när arbetande människor har lunch, eller när de är på väg hem från jobbet. Trots att hon har precis hela dagen på sig.

VID INGÅNGEN

Här grabbar Agda tag i en vagn och vänder den mot dörren, men precis då kommer Gertrud ut så då måste man ju stanna och språka lite. Att man är i vägen för alla som försöker ta sig endera in eller ut spelar ingen roll. Blir det för påtagligt flyttar man vagnen ca 4 cm i sidled och tycker att det är mer än nog.

INNANFÖR GRINDARNA

I de flesta butiker finns ju någon from av "vändkors" innanför dörrarna. Här finner Agda det lämpligt att stanna och se sig omkring lite. Att hon handlat i samma butik de senaste 40 åren och att frukt & grönt alltid har varit det första man ser, spelar ingen som helst roll. Har man tur står redan Ingegärd oppi backen och Göstas Sigrid där och språkar och det blir ytterligare prat. I övrigt följer hon mönstret vid ingången angående vagnen.

I GÅNGEN

Här stöter Agda på sin syster Asta som hon språkade med i telefon för två timmar sedan. Frasen "Jaså du är ute och handlar?" är given trots att detta redan avhandlats i telefonsamtalet. Att stå med vagnarna i bredd så att ingen tar sig förbi är ju bara naturligt. Skulle någon vilja detta, se punkterna ovan.

VID KASSAN

Här är Agda i sitt esse. Har vi riktig tur står Asta framför och språkar vilket leder till att Agda uppmärksamt lyssnar och hejdar smörpaketet som är på väg upp på bandet när det blir något riktigt spännande. I förlängningen betyder detta att Asta inte uppfattar att kassörsk..en (blir det väl eftersom det kan vara endera eller? Nåja, en syrlig parentes) är klar och redan försökt upplysa om summan. Tiden det tar för Agda att få upp samtliga varor på bandet ökar naturligtvis också.

När samtliga varor är uppe på bandet tar Agda några steg fram och väntar tålmodigt på att samtliga varor ska registreras, utan att göra några ytterligare förberedelser. Först när hon får reda på summan börjar hon rota i handväskan efter portmonnän. Det när nämligen påfallande ofta en portmonnä. Man funderar på om hon varje gång hoppas slippa betala. Har man här riktigt tur (vilket undertecknad hade idag) så har inte bara Agda sedlar på sig, nej hon har även med sig ett rör med enkronor (jag lovar och svär!) som hon vecklar upp och glatt häver ut på den där lilla plastdisken/hyllan. Kassören (i det här fallet) får sedan räkna upp 21 kronor i mynt och när det visar sig att det är ungefär 13 kr kvar på disken så rafsar inte Agda ner dessa i portmonnän. Åh nej då, en efter en plockar hon tillbaka dessa i rörJA MEN JAG BRINNER JU AV!!!!!


Ramones – I Wanna Be Sedated

2 kommentarer:

  1. Hahaha, tack Olle. Det behövdes en tisdagsmorgon som denna. Det var värst vad många (jag gissar) pensionärer som handlar väldigt fel tid. Men jag håller med dig. Dom å vi mammalediga kan handla, gå till banken å apoteket när helst vi vill, men av någon märklig anledning väljer vi tider när alla andra är där. Kan det bero på att vi sitter inne ensamma för mycket att vi hoppas få lite sällskap när vi lämnar hemmet för å göra ärenden? Skrattar fortfarande åt ditt lysande exempel. :-D Kram på dig.

    SvaraRadera
  2. HAHAHAHAHAHHAAH! Åh, du målar upp det så bra! Skriv oftare!

    SvaraRadera